Kreditvärdighet

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är enkelt uttryckt ett mått som långivaren använder för att mäta om låntagaren är kapabel att betala tillbaka en skuld eller inte. För att mäta låntagarens kreditvärdighet tar långivaren en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsinstitut som till exempel UC, Bisnode och Creditsafe.

Vad påverkar din kreditvärdighet?

Inkomst – Långivaren bedömer oftast din kreditvärdighet utifrån dina senaste 2-3 års deklarerade inkomster där en stabil eller ökande inkomst ses som positivt.

Livssituation – En stabil livssituation ger i regel en högre kreditvärdighet. Exempel på en stabil livssituation kan vara att man arbetat på samma arbetsplats i flera år, inte flyttat på länge och inte bytt civilstånd nyligen.

Befintliga krediter – Har du befintliga lån eller krediter kommer det att påverka din kreditvärdighet men det behöver inte alltid påverka dig negativt! Har du exempelvis samlat dina krediter till en större kredit och samtidigt som du ser till att sköta betalningarna, kan din kreditvärdighet istället gå upp. 

Fasta utgifter – Utgifter som exempelvis boendekostnad och barnkostnad påverkar din kreditvärdighet. Högre fasta utgifter innebär mindre pengar över till betalning av dina krediter varje månad, men detta sätts i förhållande till din inkomst.

Kreditupplysningar – Många tagna kreditupplysningar i närtid kommer att påverka din kreditvärdighet negativt! Ansök därför inte om krediter i onödan och vill du jämföra flera låneerbjudanden innan du väljer bank kan det därför vara fördelaktigt att använda låneförmedlare istället för att ansöka hos flera banker själv.

Betalningsanmärkningar – Har du betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden kommer det att påverka din kreditvärdighet negativt. Däremot finns det långivare som även lånar ut till kunder med betalningsanmärkningar, se vilka långivare vi rekommenderar för dig med betalningsanmärkning här.

Förbättra din kreditvärdighet

Nedan kommer tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet:

  • Betala dina räkningar i tid för att slippa få en betalningsanmärkning.
  • Samla dina lån och krediter till ett enda lån.
  • Säg upp kreditkort som du inte använder. 
  • Sträva mot en stabil livssituation. 
  • Dra inte på dig onödiga kreditupplysningar.
  • Minska dina fasta utgifter.

Populära sidor

Privatlån

Låneförmedlare

Kampanjer

Spartips