Privatlån - Låna pengar utan säkerhet

Ska du renovera hemma, köpa bil eller vill du ersätta flera dyra krediter med ett smartare lån? Med ett privatlån kan du låna pengar utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. Vi har därför på denna sida samlat de långivare vi just nu rekommenderar. Vill du istället jämföra låneförmedlare gör du det bäst på vår låneförmedlarsida.

Långivare vi rekommenderar just nu

5/5
5/5
5/5
5/5
4.5/5
4/5
3/5

Viktigt att tänka på innan du ansöker om att låna pengar!

Det är viktigt att känna till att banker och långivare bedömer kunders kreditsituation på olika sätt, vilket gör att räntan som varje enskild långivare kan erbjuda dig varierar kraftigt. Medan en bank erbjuder dig en hög ränta kan det finnas andra banker som skulle erbjuda dig en väldigt låg ränta. Det kan därför finnas anledning att jämföra olika banker innan du bestämmer dig för att acceptera ett erbjudande. Låneförmedlare gör det jobbet åt dig och vi har samlat alla låneförmedlare vi rekommenderar åt dig på vår låneförmedlarsida.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet. Med säkerhet menas att något pantsätts för lånet, som exempelvis en fastighet eller ett fordon. Att låna utan säkerhet innebär alltså att du lånar utan att pantsätta något, vilket medför en högre risk för långivaren. Detta medför ofta en något högre ränta, vilket är anledningen till att det alltid är värt att jämföra privatlån innan man tar ett lån. Fördelen är att du kan använda pengarna du får utbetalt till vad du själv vill.

Vad är ränta?

Ränta är en term som beskriver kostnaden för lån av pengar, vare sig det är du som person som lånar från en bank eller om du lånar till en bank i form av ett sparkonto. Här fokuserar vi på utlåningsräntan, räntan man betalar till banker för att låna pengar av dem. När du överväger att låna pengar är det bra att ha två olika räntor i åtanke, nämligen den nominella och effektiva räntan. Den nominella räntan är den räntesats eller kostnad som långivaren tar för att du ska få låna pengarna, och det är den räntan som oftast presenteras i långivares erbjudanden. Den effektiva räntan kan anses vara ännu viktigare att känna till. Den effektiva räntan beskriver nämligen den totala kostnaden för att låna pengarna, inklusive eventuella administrativa avgifter och aviseringsavgifter.

Vad innebär rörlig och fast ränta?

Rörlig ränta innebär att räntan kan komma att förändras över tiden, ofta i enighet med det allmänna ränteläget. Det vill säga att om exempelvis reporäntan går upp så kan man förvänta sig att även den rörliga räntan kommer att gå upp. Om räntan istället är fast innebär det att räntesatsen är densamma under hela perioden man bundit räntan på, vilket även gör det lättare för kunden att förutspå kostnaden för ett lån under hela bindningsperioden.

Vad är amortering?

Amortering är den del av din månadskostnad för ett lån som faktiskt går till att betala av din skuld till långivaren, till skillnad från ränta som inte påverkar kapitalskulden. Amortering sker vanligtvis på ett av två olika sätt, beroende på långivarens villkor. Med rak amortering så amorterar du samma summa varje månad medan räntekostnaden minskar i takt med skulden. Detta leder till att månadskostnaden bli lägre med tiden. Annuitet är en annan typ av återbetalningsplan där månadskostnaden istället är densamma varje månad. I samband med att skulden då minskar så gör även räntekostnaden det, men för att hålla månadskostnaden konstant ökar därför amorteringskostnaden med lika mycket som räntekostnaden minskar varje månad.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på din individuella ekonomiska situation. Efter att en kreditupplysning tagits gör varje bank eller långivare en riskbedömning och presenterar sedan ett eventuellt erbjudande. Hos de flesta jämförelsetjänster är det helt gratis att göra en ansökan och då kan du enkelt se vilka långivare som är villig att erbjuda dig ett lån och då på vilket belopp. För att öka dina chanser att få lån kan du läsa om hur man förbättrar sina chanser att få ett bra erbjudande på vår sida om just Kreditvärdighet.

Är erbjudandet med lägst ränta alltid det bästa erbjudandet?

Nej, inte nödvändigtvis. Även om räntan är väldigt viktig och kommer påverka din kostnad att ta ett lån så är det alltid värt att även tänka på totalkostnaden för lånet. Det är väldigt vanligt att man tror att en lägre månadskostnad eller lägre ränta innebär ett billigare lånande. Den totala kostnaden för ett lån kan dock vara högre jämfört med ett annat lån, trots en något lägre ränta eller månadskostnad, pga tillkommande avgifter eller en längre återbetalningstid. Vi rekommenderar därför alltid att du tar hänsyn till räntesatsen, månadskostnaden och den totala kostnaden för ett lån innan du väljer vilket erbjudande du ska acceptera.

Vad är fördelarna med att använda jämförelsetjänster?

Banker och långivare bedömer kunders kreditsituation på olika sätt, vilket gör att räntan som varje enskild långivare kan erbjuda dig varierar kraftigt. Medan en bank erbjuder dig en hög ränta kan det finnas flera banker som skulle erbjuda dig en väldigt låg ränta. Eftersom bankerna bedömer ansökningar så pass olika finns det alltid anledning att jämföra olika bankers erbjudanden innan du bestämmer dig för att acceptera ett erbjudande. Jämförelsesidor som Spargeni gör detta enkelt för dig genom att jämföra erbjudanden från flera långivare på en plats för en lättare jämförelse.

Påverkad av coronaviruset? Nyttja möjligheten till amorteringsbefrielse

Med tanke på rådande situation har Finansinspektionen gett bankerna möjlighet till att ge utökat undantag från amortering. Detta innebär att bankerna har större möjlighet att ge dig en period amorteringsfritt, dvs en period då du endast betalar räntan för ett lån. Då amortering brukar stå för den större delen av månadskostnaden för privatlån innebär amorteringsfritt ofta en betydligt lägre månadskostnad. 

Om du har en försämrad återbetalningsförmåga till följd av Covid-19 eller bara vill ha möjlighet att spara ihop en större buffert ifall du skulle drabbas, ring då din långivare och fråga om vad de skulle kunna erbjuda dig för betalhjälp.

Populära sidor

Låneförmedlare

Spara pengar

Spartips

Kampanjer