Spara pengar

Att spara pengar är aldrig fel. Genom att spara pengar öppnar du upp möjligheter för att bland annat investera, köpa bostad, köpa bil och åka på resor. Man kan spara pengar på flera olika sätt. Ett säkert sätt att spara pengar på är att spara pengar på sparkonton med ränta och insättningsgaranti. Nedan presenteras de sparkonton som Spargeni rekommenderar.  Vi på Spargeni har även samlat våra bästa spartips på hur man kan spara pengar i vardagen.

Sparkonton vi rekommenderar just nu:

Varför vi rekommenderar
Coop Kapitalkonto:

  • Ränta 0,70 %, årligt kapitaliserad
  • Inga avgifter
  • Fria uttag som når ditt konto inom tre bankdagar
  • Insättningsgaranti
  • Inga begränsningar på hur lite eller mycket du kan spara

Varför vi rekommenderar
Komplett Banks Högräntekonto:

  • Årlig effektiv ränta 0,92 %
  • Inga avgifter
  • Uttag når ditt bankkonto inom två bankdagar
  • Insättningsgaranti
  • Räntan kapitaliseras månadsvis

Vad innebär insättningsgaranti?

Att ett sparkonto omfattas av insättningsgaranti innebär att du får ersättning av staten om den bank eller det institut där du sparat ditt kapital går i konkurs. Du har då rätt till ersättning motsvarande ditt insatta kapital inklusive ränta fram till konkursbeslutet, dock uppgår ersättningen till högst 950 000 kr. Om du har ett sparkonto öppet tillsammans med en eller flera personer till så räknas rätten till ersättning för varje person för sig. Alla banker och institut som har tillstånd från Finansinspektionen att ta emot kunders pengar på kontot omfattas av insättningsgarantin per automatik (obligatoriskt) och alla typer av konton omfattas då av garantin, oavsett om du sparat med eller utan bindningstid.

Läs mer om insättningsgarantin hos Riksgälden: Insättningsgaranti

Sparkonto med eller utan bindningstid?

Vilket typ av sparkonto som är bäst beror på hur långsiktigt du planerar att spara och hur stor frihet du vill ha. Ett konto utan bindningstid innebär helt enkelt att du har möjlighet att göra uttag när du vill från sparkontot. Denna typ av sparkonto passar därför den som vill vara mer aktiv med sitt sparande, som tror att den kan behöva göra uttag från det sparade kapitalet vid olika tillfällen eller som planerar att omplacera sitt kapital. Ett konto med bindningstid innebär att man binder sitt kapital på en bestämd period, det kan vara allt ifrån 3 månader till flera år, och under den perioden har man inte möjlighet att göra några uttag från det insatta kapitalet på kontot. Fördelen med att binda sitt kapital är att det oftast medför en högre sparränta.

Vad innebär rörlig ränta?

Rörlig ränta innebär att räntan kan komma att förändras över tiden, ofta i enighet med det allmänna ränteläget. Det vill säga att om exempelvis reporäntan går upp så kan man förvänta sig att även den rörliga sparräntan kommer att gå upp. Observera att oavsett om du väljer att spara bundet eller obundet så kan räntan vara rörlig.

Populära sidor

Spartips

Privatlån

Låneförmedlare

Kampanjer