Enkla tips på hur du kan spara pengar

Nedan finns du över 20 spartips som Spargeni rekommenderar att du tar del av för att spara mer pengar!

1. Spara pengar på ett sparkonto – Har du pengar liggande på ett lönekonto? Då rekommenderar vi starkt att du flyttar över pengarna till ett sparkonto där du får ränta för dina pengar. Läs mer om sparkonton här

2. Förhandla räntan med banken – Har du ett privatlån, bolån eller ett annat typ av lån är det klokt att förhandla räntan med din långivare. Innan du gör det är det nog bäst att du skött ditt lån i minst sex månader, för i såna fall har du ett bra förhandlingsläge med långivaren. Glöm inte, ju lägre ränta desto mer pengar sparar du.

3. Samla dina lån och krediter – Har du flera lån och krediter på olika ställen är det smart att samla ihop lånen till ett stort lån istället. Genom att samla dina lån kan du få ordning på dina kostnader genom att bara betala för ett lån istället för flera små lån. Det ger dig också en bättre överblick på dina utgifter varje månad. Se vilka långivare Spargeni rekommenderar när du ska samla ihop lånen här.

4. Välj autogiro och e-faktura – Företag tar ibland extra betalt för avisering ifall du saknar autogiro/e-faktura. Genom att välja e-faktura och betala med autogiro slipper du de extra onödiga kostnaderna. Vidare slipper du även med autogiro själv komma ihåg att betala räkningen i tid.

5. Hyr ut bostad  – Har du möjlighet att hyra ut ett attefallshus, en bostad eller en del av en bostad så bör du göra det. Genom att hyra ut en bostad kan du på ett enkelt sätt öka din inkomst. Det finns flera sidor där du kan annonsera för att hitta en hyresgäst. Spargeni rekommenderar dock Samtrygg, som möjliggör en säker och trygg andrahandsuthyrning. Läs mer hos Samtrygg genom att klicka här.

6. Handla mat på Matsmart  – Matsmart är en onlinebutik med superhjälteambitioner om att rädda planeten genom att minska matsvinnet. Hur då? Jo, genom att sälja varor som riskerar att bli till svinn på grund av överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender och kort eller passerat bäst före-datum. Självklart med superrabatter. Allt du behöver göra för att få hem produkterna till din dörr och samtidigt bli en klimathjälte är helt enkelt att köpa hos Matsmart.

7. Skaffa ett bonuskort – Du använder säkert redan ett bankkort och det finns många banker som idag har samarbeten med företag såsom mataffärer, flygbolag och bensinmackar så att du kan samla poäng och spara pengar varje gång du köper något. Poängen kan efteråt användas för att få rabatt eller kuponger och om du ändå ska handla så kan du lika gärna få poäng för det. Jämför bonuskort idag hos Kortio.

8. Handla elektronik på netonnet – Givetvis ska du jämföra priser på prisjämförelser sidor men Spargeni rekommenderar starkt att man handlar på netonnet. Affärsidén som netonnet har är att erbjuda kunderna lägre priser än vanliga butiker, vilket klaffar bra med att spara pengar. 

9. Sälj saker du inte behöver – Se till att sälja allt du inte längre behöver. Kläder, möbler, elektronik, böcker, leksaker osv. gör ingen nytta om du inte använder dem. Det finns alltid någon annan som är intresserad. Men se till att sälja sakerna på en plattform som är gratis. Vi rekommenderar Facebook Market

10. Ta med dig en egen kasse när du handlar – Priserna för kassar blir dyrare och dyrare. Vi rekommenderar därför att du alltid tar med dig en ryggsäck eller egna kassar när du ska handla. Miljösmart och billigt!

11. Pruta – Våga att pruta! Vid större köp finns det oftast marginal för att pruta. Du kan spara tusenlappar genom att våga pruta.

12. Ät mer vegetariskt – Kött är dyrare än vegetariska proteinkällor. Försök därför då och då äta mer vegetariskt. Billigare och bättre för miljön!

13. Gå ut och handla när du är mätt – Om du går och handlar när du är hungrig är risken stor att du genomför impulsköp. Gå därför ut och handla när du är mätt, för då är risken mindre för onödiga impulsköp.

14. Dra ut kontakterna – Lämna inga elapparater eller laddare i standbyläge, utan dra ut kontakterna istället. På så sätt får du ned dina elkostnader.

15. Cykla eller gå till jobbet – Har du möjlighet att cykla eller gå till jobbet, så gör det! Du slipper då betala för bilparkering, bensin eller avgift för att åka kommunalt. Hälsosamt och bra för miljön!

16. Samåk – Om ni är flera som ska till samma ställe, så åk tillsammans! Genom att samåka sparar du vägskatt, drivmedel och/eller slitage på bilen. Det är också mycket trevligare att åka tillsammans!

17. Använd rabattkoder – Undvik att köpa saker till ordinarie pris! Ofta finns det olika rabattkoder du kan använda dig av vid ett köp. En bra hemsida för att hitta rabattkoder som Spargeni rekommenderar är rabatterat.se.

18. Skippa utelunchen – Använd matlådor och spara tusenlappar per år. Ifall du inte hunnit fixa matlåda, gå och köp en billig sallad och ta en skrivbordslunch. 

19. Semestra smart – Det är oftast billigare att resa under off season, vilket vi därför rekommenderar att göra. Vidare skall du boka dina resor när alla andra inte gör det, det vill säga antingen långt innan resan eller precis innan resan. 

20. Köp kläder när säsongen är slut  – Exempelvis sommarkläder är billigare i augusti/september när de reas ut. Därför ska du alltid köpa kläder för nästa år när det är säsongsrea. 

21. Släck lamporna – Släck lamporna i de rum som står tomma. Lätt att glömma bort men också lätt att göra.

22. Handla begagnat –Det finns många produkter som andra säljer i andra hand efter att de insett att de inte har behov av produkten eller helt enkelt tröttnat på den. Om du exempelvis är i behov av en ny mobil, en cykel eller kanske en vinterjacka så kan du spara pengar om du först tar en titt på hemsidor där personer säljer i andra hand. 

Populära sidor

Spara pengar

Privatlån

Låneförmedlare

Kampanjer