Tjäna pengar genom att hyra ut ett attefallshus

Hyr ut attefallshus

Genom att bygga och hyra ut ett attefallshus kan du öka din månadsinkomst ordentligt samtidigt som du gör en god gärning.

Från och med den 1 mars 2020 gäller nya regler för attefallshus – då ändrades regeln för hur stort attefallshus man får bygga. Tidigare fick man endast bygga ett attefallshus på 25 kvm men sedan den 1 mars 2020 så får man bygga ett attefallshus på 30 kvm. Bakgrunden till ändringen är att man vill skapa fler bostäder genom att tillhandahålla möjligheten att bygga attefallshus bygglovsfritt. Denna ändring öppnar upp möjligheten för att tjäna mer pengar genom uthyrning, dock finns det en hel del regler som man behöver hålla koll på.

Regler som är bra att hålla koll på när man ska bygga ett attefallshus

  • Om attefallshuset byggs 4,5 meter från tomtgräns får huset byggas utan bygglov. Vid annat fall behöver man få tillstånd från grannen.
  • Man behöver anmäla bygget till kommunen även om det inte krävs något bygglov.
  • Ett krav för att få bygga ett attefallshus är att det finns en huvudbyggnad på tomten.
  • För att man ska få tillåtelse att bygga ett attefallshus på tomten behöver det finns en huvudbyggnad på tomten.
  • Attefallshusets höjd får max vara 4 meter. Genom att bygga en loft eller källarvåning kan man dock se till att boendeytan fortfarande blir stor.
  • Attefallshuset kan uppföras med badrum, kök och åretruntstandard. Attefallshus går under komplementbostadshus i plan och bygglagen.

Beskattning av hyresintäkt vid uthyrning av attefallshus

Attefallshus ses som ett småhus och därmed gäller samma regler för uthyrning som vid uthyrning av småhus i övrigt. Skattemässigt innebär det att man kan dra av ett schablonavdrag som ligger på 40 000 kr och för allt utöver det medges avdrag på 20 % av bruttohyran. 

Varför ska man hyra ut ett attefallshus

Är det värt att lägga flera hundra tusen för att bygga ett attefallshus? Ja, det beror på, ska du äga fastigheten några år till är det definitivt värt att bygga ett attefallshus. Detta eftersom att man får en ny månadsintäkt men även att fastighetens värde går upp. Hyr man ut ett attefallshus i storstäderna är vinstmarginalerna högre, eftersom att man då kan ta ut mer hyra. Spargeni rekommenderar att man alltid gör en kalkyl innan man bygger ett attefallshus. 

Finansiera bygget av ett attefallshus

Det vanligaste sättet att finansiera ett attefallshus är genom att utöka sitt bolån. Ifall det inte är möjligt kan man istället finansiera attefallshuset med hjälp av ett privatlån. Det kan vara en bra investering att ta ett privatlån för att att bygga ett attefallshus. Se bara till att din månadskostnad på privatlånet är mindre än månadsintäkten av uthyrningen av attefallshuset. 

Hyra ut attefallshuset

Att hitta en hyresgäst till sitt attefallshus kan vara utmanande. Ifall man inte orkar med den utmaningen rekommenderar Spargeni att man tar hjälp av etablerade företag, som till exempelvis Samtrygg, som hjälper en med uthyrningen. Samtrygg ser till att hitta en hyresgäst till dig samtidigt som de ansvarar för all adminsitration för uthyrningen.

Dock kan det vara värt att skippa mellanhänder för att få några extra hundralappar i månaden. Men då får man istället sköta all administration själv, vilket ibland kan vara krångligt. 

Publicerad: 2020-08-22
Spargeni
info@spargeni.se

Andra nyheter